Recept:Béarnaisesås
Béarnaisesås
Kategorier:
Fler recept med:
Béarnaisesås, döpt efter franska Béarn, är en klassisk sås till kött. Den kan kryddas på olika sätt, och garneras med olika örter (men dragon ska alltid vara med!). Här är ett grundrecept att utgå från.
Ingredienser
För 4 portioner
- 3 kvistar dragon
- 2180 gramschalottenlökar
3,2 deciliter
- 250 gram17,544 msksmör
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 dl vitt vin
- 342 gramäggulor
3 äggulor
3 msk
- vitpeppar
- salt
- ev. lite worcestershiresås eller kajennpeppar
Total tidsåtgång: 30 minuter | Arbetstid: 30 minuter
Fil:Béarnaise.ogv
Krossa gärna omkring tio vitpeppar korn själv, istället för att använda färdigmald vitpeppar, det förhöjer smaken!
- Smält smöret och låt det svalna lite
- Hacka schalottenlöken grovt och krossa omkring tio vitpepparkorn
- Lägg schalottenlöken, dragonkvistarna och vitpeppar i en kastrull. Spara några dragonblad till garneringen!
- Slå över vinägern och vinet. Låt det sedan koka ihop tills det bara finns några matskedar vätska kvar i botten på kastrullen.
- Sila bort kvistarna, och stora lök- och pepparkornsbitar, och häll vätskan tillbaka i kastrullen igen.
- Häll i äggulorna och vispa kraftigt.
- Värm sakta såsen tills den tjocknar, medan du hela tiden fortsätter vispa.
- Ta av kastrullen från plattan och håll sakta i det smälta smöret, medan du fortsätter vispa
- Smaksätt med salt, ev kajennpeppar och/eller worcestershiresås och garnera med lite dragon!
Om såsen skär sig – det händer den bästa – så slår du i en gnutta kallt vatten och vispar hårt. Det räcker oftast för att rädda såsen igen!
Senast uppdaterad 2012-08-23 19:35